Niyə yavaş yemək sağlamlıq üçün faydalıdır?

Tarix: 20:58 23.04.2025
Televizor seyr edərkən və ya telefonunuza baxarkən yemək yemək adi hal olsa da, elm adamları deyirlər ki, yavaş-yavaş və diqqətli yemək əsl fərq yarada bilər.
Braziliyanın Sao Paulo Universitetində təhsil alan dietoloq Livia Haseqava izah edir: "Yeməyi yavaş-yavaş çeynəmək onu kiçik parçalara ayırır, həzmi asanlaşdırır. Mən tez-tez xəstələrimə sadə bir bənzətmə ilə xatırladıram ki, mədənin dişləri yoxdur, yemək böyük hissələrə bölündükdə, həzm prosesi yavaşlayır və səmərəliliyi azalır. Bundan əlavə, çeynəmə tüpürcəkdə həzm fermentlərinin istehsalını stimullaşdırır, bu da qida maddələrinin udulmasını artırır. Yemək yaxşı çeynənməzsə, mədə daha çox işləməli olur ki, bu da şişməyə və həzm prosesinin yavaşlamasına səbəb ola bilər. Buna görə bəzi insanlar yeməkdən sonra saatlarca şişkinlik və lənglik hiss edirlər" -deyə bildirib.
Mütəxəssis: "Yeməyin neçə dəfə çeynənməsi lazım olduğuna dair konkret sayı yoxdur, əsas odur ki, saymağa diqqət yetirməkdənsə, udmadan əvvəl onun yumşaq və yaxşı konsistensiyaya çatmasından əmin olun. Əlavə olaraq, televizora baxarkən diqqəti yayındırarkən yemək yemək, telefondan istifadə etmək və ya çox danışmaq çeynəməyə mane ola bilər. Bu daha sürətli yeməyə və daha çox hava udmağa səbəb ola bilər ki, bu da şişkinliyə səbəb ola bilər"-deyə bildirib.
BBC NEWS
Səmayə Səftərova